Bostan patlıcanın farkı nedir?
Oldukça tombul ve büyük patlıcan çeşidine bahçe patlıcanı denir ve büyük yapısı patlıcanla mümkün olmayan çeşitli tariflerin hazırlanmasına olanak tanır. Bahçe patlıcanıyla yapılan tarifler patlıcanlı yemeklere göre daha az çeşitli olsa da bahçe patlıcanıyla yapılan yemekler bu sebze için özel tatlar sunar.
Patlıcanın iyi olduğunu nasıl anlarız?
Patlıcanın tazeliğini kontrol etmek için elinize alın ve hafifçe sıkın. Bıraktığınızda eski haline dönüyorsa tazedir. Patlıcana acı tadını veren çekirdekleridir. Patlıcan ne kadar büyükse çekirdekleri de o kadar büyük ve tadı da o kadar acıdır. Patlıcan seçerken küçük ve olgunlaşmamış olanları tercih edin.
Patlıcan secerken nelere dikkat edilmeli?
Patlıcan seçerken, büyüklüğü, şekli veya rengi ne olursa olsun parlak, lekesiz ve solgun olduğundan emin olun. Büyüklüğüne göre ağır modeli seçin. Sapları yeşil ve sert olmalı ve eti sert olmalıdır. Kızartmak için büyük patlıcanları ve Karnıyarik veya İmam Baydı gibi yemekler için daha ince ve orta boy patlıcanları seçin.
Patlıcan dişisi erkeği nasıl anlaşılır?
Sarı renkli ve bileşik olan 5–8 erkek organ vardır. Erkek organlar çiçeklenmeden 12 saat önce olgunlaşır ve 2 gün sonra olgunluklarını kaybederler. Dişi organlar çiçek açmadan iki gün önce döllenme olgunluğuna ulaşır ve çiçek açtıktan dört gün sonra olgunluklarını kaybederler.
Bostan patlıcan kızartılır mı?
Patlıcan dilimlerini ön ve arkadan una batırın, sonra çırpılmış yumurtaya batırın. Dış kısmını galeta ununa batırın ve iyice kaplayın. Büyük bir tavaya yağ döküp ısıttıktan sonra patlıcan dilimlerini ön ve arkadan eşit şekilde kızartın.
Bostan patlıcanı közlenir mi?
Patlıcanları ikiye bölün. İyice yağlayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirin. Pişen patlıcanları fırından çıkarın.
Çekirdeksiz patlıcan hangisi?
Türkiye’de ve dünyada bir ilk olduğu söylenen çekirdeksiz patlıcan, “Tatlıcan” ismiyle tescillendi. Kendi kendine tozlaşan patlıcan çeşitlerinden (partenokarp) geliştirilen hibrit tohumlar sayesinde çiftçiler kış aylarında hormon veya arı kullanmadan çekirdeksiz patlıcan üretebiliyor.
Karnıyarıklık patlıcan nasıl seçilir?
Patlıcan seçimi: İyi bir karnıyarık hazırlamanın temeli doğru patlıcan seçimidir. Orta boy, taze ve kusursuz patlıcanlar tercih edilir. Kabukları parlak ve pürüzsüz olmalıdır.
Patlıcanın acı olmaması için ne yapmak lazım?
Patlıcanların acılığını gidermek için en az 10-15 dakika suda bekletmenizi öneririz. Suyun renginin değiştiğini fark edeceksiniz.
Patlıcan hangi organa iyi gelir?
Patlıcanlar, dengeli bir beslenme için önemli olan lif içerir. Lif, gastrointestinal sistemin ve bağırsakların düzenliliği için çok faydalıdır. Lif aynı zamanda, gıda emilimini sağlayan mide sularının salgılanmasında ve gıdanın işlenmesi ve sindiriminde etkilidir.
Patlıcan ne zaman yenmez?
Patlıcan ne zaman yenmemeli? Sağlıklı tüketim için patlıcanın olgunlaşmış olması son derece önemlidir. Ancak uzun süre bekleyen patlıcan kontrol edilmeden yenmemelidir. Patlıcanın üzerinde küf oluşmasının yanı sıra yumuşamış olması da tüketilmemesi gerektiğini gösterir.
Patlıcan neden kurutularak saklanır?
Biber ve patlıcanların güneşte kurutulması, gıdaların güneş ışığı ve ısının etkisi altında sularının buharlaştırılmasıyla uzun süreli depolama için kurutulmasını içerir. Bu yöntem özellikle sıcak ve güneşli iklime sahip bölgelerde, taze meyve, sebze, baharat ve otların mevsim dışı kullanımı için tercih edilir.
Sebzelerin cinsiyeti nasıl anlaşılır?
Çiçek tipleri sebzelerde olduğu gibi kültür bitkilerinde de farklılık gösterir. Sebzeler çiçek biyolojilerine göre sınıflandırılır. Kültür sebzelerinin çoğunda çiçekler hermafrodit bir yapıya sahiptir. Bu sebze grubunda erkek ve dişi organlar aynı bitki ve aynı çiçekte bulunur (Erselik çiçeği).
Dişi patlıcan nasıl anlaşılır?
Erkek patlıcanların daha az çekirdeği olduğunu, ancak dişi patlıcanların daha fazla çekirdeği olduğunu ve yemeğinize acı bir tat vereceğini unutmayın. Bir patlıcanın erkek mi yoksa dişi mi olduğunu nasıl anlarız? Patlıcanın ön kısmında yarık varsa dişidir, yuvarlak ve hafif çukurluysa erkektir.
Patlıcan çekirdekli olursa ne olur?
Patlıcanınızın acılığını azaltmak istiyorsanız, çekirdeklerini çıkarın. Patlıcanın acı tadının çoğunu tutan çekirdeklerdir. Çekirdeklerini çıkarmak zorunda değilsiniz, ancak patlıcanı daha az acı seviyorsanız çıkarabilirsiniz. Daha eski patlıcanların daha fazla çekirdeği vardır ve bu nedenle daha acıdırlar.
Bostan patlıcan ne için kullanılır?
Karnıyarık, Musakka, İmambayıldı ve Hünkarbeğendi gibi meşhur Türk yemeklerinin ana malzemesi olan közlenmiş patlıcan, birçok mezenin hazırlanmasında da kullanılır. Bazı yörelerde turşusu ve reçeli de yapılan Patlıcan Bostan ile hem aileniz hem de sevdikleriniz için harika yemekler hazırlayabilirsiniz.
Bostan patlıcan mı kemer mi?
Koyu mor renkte ve 20-25 santim uzunluğunda olanlara “Kemer” patlıcanı, mor renkli, tombul ve beyaz etli olanlara ise “Bostan” patlıcanı diyoruz. Ayrıca büyük bir armut şeklinde olan “Mustafa Kemal Paşa” çeşidi ve küçük bir top şeklinde olan ve tatlı mor renkte olan “Adana patlıcanı” da bulunmaktadır.
Bostan patlıcanı hangi mevsimde olur?
Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında yetişir. Patlıcanın yetişmesi için hava sıcaklığının 21 ila 35 derece arasında olması gerekir. Yaz mevsiminde pazarda ve pazar tezgahlarında yerini alır. Ayrıca sıcak yerlerde sonbahar boyunca hasat devam eder.
Patlıcanın diğer adı nedir?
Bilimsel adı “Solanum melongena” olan patlıcan, ülkemizde balcan, hemlock, bedican, badincan gibi isimlerle de bilinmektedir.